Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

"Η οικονομία [η λέξη προέρχεται από την αρχαία ελληνική «οἰκονομία» (= «οἶκος» + «νέμομαι» ), που σημαίνει διαχείριση της οικίας, δηλαδή του νοικοκυριού] μπορεί να οριστεί επίσημα και γενικά ως το σύνολο των συνειδητών και συστηματικών ενεργειών των ανθρώπων, που διαβιούν σε κοινωνία, και περιλαμβάνει την παραγωγή, διανομή, ανταλλαγή και την κατανάλωση περιορισμένων σε ποσότητα αγαθών και υπηρεσιών, από διαφορετικούς παράγοντες σε μια δεδομένη γεωγραφική τοποθεσία. Οι οικονομικοί παράγοντες μπορεί να είναι ιδιώτες, επιχειρήσεις, οργανισμοί ή κυβερνήσεις. Οι συναλλαγές συμβαίνουν όταν δυο παράγοντες συμφωνούν σε μια αξία ή τιμή ενός (τουλάχιστον) αγαθού ή υπηρεσίας. Η τιμή αυτή συνήθως εκφράζεται σε ένα συγκεκριμένο νόμισμα.

Στο παρελθόν, η οικονομική δραστηριότητα θεωρήθηκε ότι περιορίζεται από τους φυσικούς πόρους, την εργασία και το κεφάλαιο. Η άποψη αυτή, όμως, αγνοεί την αξία της τεχνολογίας (που σημαίνει συχνά αυτοματισμό, επιτάχυνση των διεργασιών και ελάττωση του κόστους λειτουργίας) και της καινοτομίας (που σημαίνει νέα προϊόντα, υπηρεσίες, διεργασίες και αγορές, αλλά και επέκταση των αγορών, διαφοροποίηση των αγορών, εξειδικευμένες αγορές και αύξηση των εσόδων από τις διάφορες λειτουργίες), ιδιαίτερα αυτών που παράγουν πνευματικές ιδιοκτησίες.

Μια δεδομένη οικονομία είναι το αποτέλεσμα ενός συνόλου διεργασιών που περιλαμβάνει τον πολιτισμό, τις αξίες, την εκπαίδευση, την τεχνολογική εξέλιξη, την ιστορία, την κοινωνική οργάνωση, την πολιτική δομή, τα νομικά συστήματα, καθώς και τη γεωγραφία, τους φυσικούς πόρους και την οικολογία του περιβάλλοντος, ως κύριους παράγοντες. Αυτοί οι παράγοντες δίνουν συμφραζόμενα, περιεχόμενα και ένα σύνολο συνθηκών και παραμέτρων με βάση τις οποίες λειτουργεί μια δεδομένη οικονομία." Πηγή Βικιπαίδεια, Λήμμα "Οικονομία"

/*/

✒ Σύνηθες οι κάτοικοι του χωριού να απογράφονται:
ώς Αγρότες / Γεωργοί και
ως Εργάτες / Μεταλλωρύχοι.

Αυτό ήταν και το διακύβευμα του Αποικισμού της Χερσονήσου ως 
οἱ ἐπὶ Θρᾴκης Χαλκιδῆς / Χαλκιδέων επί της Θράκης.
Η εκμετάλλευση της άφθονης ξυλείας και των dirty μεταλλευτικών κοιτασμάτων της περιοχής.

/*/

✔ Μια βασική ασχολία των κατοίκων είναι η υλοτομία και τα προϊόντα αυτής.

Πηγή: https://www.youtube.com/watch?v=a-ObusTVD3w

✔ Η κτηνοτροφία είναι ανεπτυγμένη, με κυριότερο τομέα τα αιγοπρόβατα, αγελαδοτροφία και την οικόσιτη χοιροτροφία και πτηνοτροφία. 

εν αναμονή σχετικού video

μια επέκταση αυτής της δραστηριότητας είναι τα μοναδικά τυροκομικά προϊόντα, τα υφαντά , εργόχειρα και διάφορα προιιόντα χειροτεχνίας.

✔ Η γεωργία έχει κυρίως ως αντικείμενο της την καλλιέργεια δημητριακών, αρωματικών φυτών και αγροτικών προϊόντων (χόρτα κλπ) για κτηνοτροφική χρήση.

Πηγή: FB Τσιντογιάννης Δημήτρης

✔ Στο χωριό στις οικιακές καλλιέργειες παράγονται αγροτικά προϊόντα υψηλής βιολογικής ποιότητας,
όπως οι πασίγνωστες πατάτες του [1],
τα λάχανα (καρπολάχανο στην ντοπιολαλιά),
τα φασόλια (ειδικά τα κίτρινα),
καλαμπόκι (κουκνάρες στην ντοπιολαλιά) και
οι ντόπιες ντομάτες.

✔ Υπάρχουν και δενδρώδεις καλλιέργειες με οπωροφόρα δέντρα, καστανιές, καρυδιές, ελάτων, ακακίες και λέυκες.
Πηγή: https://www.youtube.com/watch?v=wegbpRju5Eo

✔ Η παραδοσιακή Μελισοτροφία σε κοφίνια απασχολούσε παλαιότερα αρκετούς κατοίκους. Σήμερα γίνεται προσπάθεια να ασχοληθούν περισσότεροι νέοι.

✔ Σημαντική είναι και η εργασιακή απασχόληση των κατοίκων ειδικά μέχρι τις αρχές του 20ου αιω στις εργασίες επεξεργασίας και συντήρησης μετάλλων. Σιδηροκατασκευές και Αλουμινοκατασκευές συνεχίζονται και στις ημέρες μας.

✔ Εργάτες Μεταλλείων/ Μεταλλωρύχοι.
Διαχρονικά μπορούμε με ασφάλεια να αναφέρουμε ότι η υποστήριξη των μεταλλευτικών δραστηριοτητων στα Οθωμανικά Σιδηροκαύσια τον Μαδεμ Λάκο (Μποδοσάκη), την Ολυμπιάδα (Μποδοσάκη), στις Σκουριες (Ξενάριος), στην Πιάβιτσα (Χάντερ) αποτελούσαν σημαντικό μεριδίο στην πίτα της οικονομικής δραστηριότητας στην περιόχη. Η οικονομική αυτή δραστηριότητα συνεχίστηκε από τους Καναδούς της TVX HELLAS και Hellas Gold χωρίς όμως τα επιθυμητα αποτελέσματα για τους κατοίκους της περιοχής.
Μια περιοχή στην οποία η μεταλλεία διατηρείται έως την μέρες μας (Οκτώβριος 2022) στα Μεταλλεία Κασσάνδρας στο Στρατώνι - Στρατονίκη - Ολυμπιάδα όπου υπάρχουν μεταλλεύματα μεικτών θειούχων, σιδηροπυρίτη, χρυσού κ.α.,. Κάποιοι θέλουν την αναβίωση των εκμεταλεύσεων στις Σκουριές με κοιτάσματα χαλκού, χρυσού κ.α., στην Πιάβιτσα με κοιτάσματα μαγγανίου, χρυσού κ.α. στα όποια όμως οι μελέτες εκμετάλευσης που κατατέθηκαν ΚΑΙ η περιβαλλοντική αλλοίωση του Ανάγλυφου με Ανοικτές Εξορύξεις και Τεράστια Τέλματα Τοξικών Αποβλήτων έχουν φέρει  αντιδράσεις.

/*/
εικονογραφημένο λεξικό Α',Β',Γ'Δημοτικού - το πρώτο μου λεξικό, ΟΕΔΒ

✒ Τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια για ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ και την βελτιώση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, 
μέσα στα πλαίσια της φέρουσας ικανότητας των υποστηρικτικών οικοσυστημάτων, λαμβάνοντας υπόψη την Προστασία του Περιβάλλοντος αλλά και τη Βιωσιμότητα των ενεργειών. Μία προσπάθεια που έρχεται σε σύγκρουση με την Μονοκαλλιέργεια της Μεταλλευτικής Δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή της ΒορειοΑνατολικής Χαλκιδικής. Μία εμμονή η οποία οδήγησε σε συρίκνωση πληθυσμού όπως με οδύνη διαπιστώνουμε στην αντιπαραβολή των στοιχέιων της απογραφής του 2011 με του 2021.

👀 Καθημερινή είναι ΠΛΕΟΝ και η τριβή για προώθηση του Τουριστικού προϊόντος στο χωριό μας, με ανάδειξη των μοναδικων χαρακτηριστικών του, το οποίο το συνθέτουν:

✅ Η παρουσία του αληθινού Ζορμπά, του γνωστού ήρωα του Καζαντζάκη, αλλά και του ίδιου του Καζαντζάκη στο χωριό μας 

✅ Το Καστέλλι Παλαιοχωρίου στην θέση Νέπωσι και των άλλων χώρων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, σε συνδυασμό με την μοναδικής αρχιτεκτονικής Κεντρική Πλατεία του χωριού μας με την Βυζαντινού/Μοναστικού τύπου Φιάλης.

✅ Η εικόνα του Αρχων Μιχαήλ, της Παναγίας Γοργουπηκόου και των λοιπών Θρησκευτικών μοναδικών κειμηλίων,

✅ Τα προϊόντα Υφαντικής και Λαικής Χειοτεχνίας,

✅ Οι μοναδικές γαστρονομικές επιλογές με βάση τα Τοπικά Προϊόντα του χωριού μας.

✅  Ο περιβάλλον χώρος ανάπτυξης του οικισμού στο Λεκανοπέδιο του Παλαιοχωρίου και στις παρυφές του όρους Καμήλα το οποίο αποτελεί 
ένα από τα ομορφότερα δάση [2] της Ελλάδας με μια μοναδική βιοποικιλότητα!
/*/

✔ Παλαιότερα υπήρχε καλλιέργεια καπνού και αναπτυγμένη σηροτροφία. 
Οι εργαζόμενοι στο παστάλιασμα καπνού Παλαιοχωρινοί στο τέλος τηςδεκαετίας του 1920. Διακρίνονται οι: Βασιλική Σιώκου, Αικατερίνη Θωμά,  Μπηγίνα Παπαθανασίου, Μηλιά Σφουγγάρου, Θεοδώρα Αυγερινού,Μαρία Τσολούφη, Πηνελόπη Παπαργυρίου, Τασιώ Σιώκου, Τασιώ Ράντου, Άννα Παπαργυρίου, Μαρία Βλάχου, Χαρίκλεια Μυλωνά, Τασία Μυλωνά, Γεωργία Μπακατσιάνου, Μαρούδα Θασίτη, Μαρία Μοσχοπούλου,Αικατερίνη Χαρδαβέλα, Γεώργιος Μπακατσιάνος, Αθανάσιος Γκαγκάνης,

✒ Για τις οικονομικές συναλλαγές υπάρχει ΑΤΜ της τράπεζας EFG EUROBANK  (παλαιότερα υποκατάστημα).


Σημειώσεις:
[1] πολλές φορές σε εκφράσεις-παρατσούκλι μεταξύ των κατοίκων της Χαλκιδικής οι κάτοικοι του Παλαιοχωρίου αναφέρονται ώς "πατατάδες"
[2]  μεικτά δάση πλατύφυλλων της Ελλάδας, αμέτρητους λόφους, χαράδρες, ρυάκια και μικρούς ποταμούς με καταρράκτες