Κυριακή 25 Μαρτίου 2018

φωτο από fb Παλιοχωρινων

Η κεντρική πλατεία Παλαιοχωρίου στην οποία έγινε εκτεταμένη αναβάθμιση την δεκαετία του 1970 (έχει στον κέντρο της έναν πανέμορφο πλάτανο) με επένδυση πέτρας, περίκληστης λογικής για χρήση από τα πέριξ καταστήματα και τους πεζούς περιηγητές/τουρίστες/κατοίκους, δημιουργία καλαίσθητων παρτεριών και μοναδικά καλαίσθητης κρήνης βυζαντινού/μοναστικού τύπου Φιάλης/Κιόσκη Λιτανείας/ aghiasmatar. 
Σχηματίστηκαν και δύο λιμνούλες γλυκού νερού με ψάρια, καβούρια από τα πέριξ ποτάμια οι οποίες όμως κατά μια πάγια συλλογικής αυτοκαταστροφικής λογική ... τσιμεντώθηκαν, όπως και τα 3 πέριξ παρτέρια τα οποία εξαϋλώθηκαν! 
Στην βάση του Πλατάνου μεταγενέστερα δημιουργήθηκε παρεκκλήσιο με ψηφιδωτή εικόνα της Παναγίας.

Είναι ο χώρος που λαμβάνουν χώρα τα κάθε μουσικοχορευτικά δρώμενα στις μεγάλες εκδηλώσεις των πάντα κεφάτων και πρόσχαρων Παλαιοχωρινών


Ο κόσμος του εργατικός, φιλόξενος , ατίθασος και λεβέντικος συνάμα , "du Grec " (ο Έλληνας) του Κουζινερύ και "το Λεβεντοχώρι"  του Μητροπολίτη Σωκράτη στους δύσκολους καιρούς .  Στην καρδιά και την ψυχή του Παλαιοχωρινού σήμερα κυριαρχούν ακόμη δύο στοιχεία: το φιλότιμο και η τιμή, ενώ στην ιεραρχία των ηθικών αξιών περίοπτη θέση κατέχει, µετά την οικογένεια και την θρησκεία , η φιλία. 
Η Παλαιοχωρινή , αυθεντικά Ελληνική ψυχή,  φτάνει συχνά στην υπερβολή : στην ανδρεία και την ορµή για λευτεριά, στο κουράγιο και τη δύναµη για τη ζωή , στην αγάπη για την πατρίδα και τη φύση, στο καλωσόρισµα και την περιποίηση του ξένου . 
Εδώ γαλουχήθηκε και έζησε ο γνωστός ήρωας του Νίκου Καζαντζάκη ο Αλέξης (Γιώργης) Ζορμπάς που αποτελεί αναμφισβήτητα μία από της πιο σημαντικότερες σπουδές πάνω στην παθιασμένη φύση του ανθρώπου (Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά).


φώτο των εγκαινίων εκτεταμένης αναβάθμισης της Κεντρικής Πλατείας αλλά και της Πλακοσκεπής του χειμάρρου (Ανατολικά- ΝοτιοΔυτικά μήκους 2 χλμ)που διέρχεται μέσα στο Παλαιοχώρι και διακρίνονται: ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Τσιουπλάκης Κωνσταντίνος του Ελευθερίου (1933 - 1996) ο οποίος ήταν Παλαιοχωρινός και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Κουμαντσιώτης Άγγελος του Τριανταφύλλου (αρχείο Το Καστέλι)

Στην πλατεία και πέριξ αυτής στα καλντερίμια του Παλαιοχωρίου θα βρείτε υπέροχα στέκια για καλό φαγητό και Χαλκιδικιώτικο Τσίπουρο ή Κρασί με υπέροχους Τοπικούς μεζέδες, φαγητά και γλυκά 
***************************************************************************************


To 1952 ο Βασιλιάς Παύλος Α΄ της Ελλάδος εγκαινίασε το "πέτρινο" Διδακτήριο όπου έχει στεγάσει με την σειρά του στην αρχή το Δημοτικό μετά το Νηπιαγωγείο και για μικρό χρονικό διάστημα και το Γυμνάσιο Παλαιοχωριού. Σήμερα αποτελεί στέγη πολιτισμού με μια μικρή λαογραφική έκθεση και μια καλά οργανωμένη δανειστική βιβλιοθήκη. 




φώτο από την ημέρα των εγκαινίων 1952 διακρίνονται οι: Βασιλέας Παύλος και η Βασίλισσα Φρειδερίκη και 
1. Μαρκογιάννης Γ. Κων/νος 2. Στουγιάννη Αντωνία (Δασκάλα) 3. Σελιάχας (Γραμματέας Κοινότητας) 
4. Γαλάνης Αστέριος? 

1 comments:

STOχASTIS είπε...

Στο #Παλαιοχώρι Χαλκιδικής υπάρχει κεντρική πλατεία με έναν πολυετή πλάτανο στην μέση της!

Πέρα από την μοναδική σε αξία ανάπλαση της στην δεκαετία του 1970 συνήθως οι όποιες μετέπειτα ενέργειες που πραγματοποιούνται είναι με στόχο την υποβάθμιση της και η μετατροπή της σε ... σοκάκι.

Σε μια περιήγηση παντού στην Χώρα μας θα δούμε ότι τέτοιες πλατείες με πέτρινο πλακόστρωτο και πλάτανο είναι το κέντρο Ανάπτυξης του Τόπου στο οποίο υπάρχουν, πλήν του ... Παλαιοχωρίου!!!

Για το Πέτρινο Σχολείο η άποψη μου είναι ότι θα μπορούσε σε συνδυασμό με την Δωρεά οικίας για Σπίτι Ζορμπά να αποτελέσει μέρος του συνολικού project ΣΤΕΓΗ Ζορμπα - Καζαντζακη και με την δημιουργία δίπλα από αυτό Πολυχώρου όπως το Κέντρο Πολιτισμού της Ιερισσού, με αίθουσα προβολής, αίθουσα συνεδρίων κλπ...να δώσει ώθηση σε μια διεθνούς εμβέλειας και ακτινοβολίας Ανάπτυξη.
Τώρα εκεί στο προαύλιο έγινε παιδική χαρά ...
Στο Πέτρινο Σχολείο τίποτα άλλο δεν μπορεί να δώσει το αποτέλεσμα που περιγράφω ...
Η δωρεά του Σπιτιού από μόνη της θα αποθαρρύνει τον όποιο επισκέπτη και τελικά θα καταφέρουμε αυτό που απογείωσε την Ελλάδα διεθνώς σε εμάς απλά να ... Αποτύχει!