Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018




Στην γιορτή του Αγίου Φανουρίου στις 27 Αυγούστου , στο ομώνυμο εξωκλήσι, οι κοπέλες του χωριού με τη «φανουρόπιτα» στα χέρια κάνουν τάμα και περιμένουν το βράδυ να τους φανερωθεί ο γαμπρός.
fb Χριστίνα Βελλίδου

Το κομμάτι της φανουρόπιτας (που την πάνε οι ελεύθερες κοπέλες στο ξωκκλήσι) χρησιμοποιείται ως ονειρομαντικό μέσον με ένα κομμάτι που βάζουν κάτω απ'το προσκέφαλο (ο Άγιος θα φανερώσει το μέλλοντα σύζυγο).
 fb Χριστίνα Βελλίδου
 fb Χριστίνα Βελλίδου

Τα υλικά πρέπει να είναι νηστίσιμα και κατά την παράδοση να είναι μονός αριθμός. 
Στο Παλαιοχώρι είναι εφτά (7) όσα και τα μυστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Υλικά και κατασκευή Παλαιοχωρινής Φανουρόπιτας:

1 φλιτζ. χυμός πορτοκαλιού
1 φλιτζ. ζάχαρη
1 φλιτζ. ηλιέλαιο
1 κ.γ. κανέλα
3 ποτήρια αλεύρι κοσκινισμένο
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 φλιτζ. Σταφίδες ή καρύδια

Ανακατεύουμε σε μπολ το ηλιέλαιο και το χυμό πορτοκαλιού και έπειτα προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε καλά με το χέρι. Λαδώνουμε ένα ταψί και αδειάζουμε μέσα το μείγμα μας.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 40 λεπτά μέχρι να ψηθεί η πίτα εσωτερικά.


Παρεκκλήσι Αγ. Φανουρίου. fb Παλαιοχωρινών


2 comments:

STOχASTIS είπε...

Ας μαθαίνουμε και τίποτις εδώ μέσα.

Επειδή στην συνταγή για Φανουρόπιτα είχα μπέικιν παουντερ μου δημιουργήθηκε η απορία τι μπορεί αντί αυτού να χρησιμοποιούσε η ... προγιαγιά μου.

Και τελικά βρήκα αυτό το πολύ κατατοπιστικό άρθρο 👇

Tips

Μπορεί το μπέικιν πάουντερ να είναι εύκολο στη χρήση, είναι όμως και πιο αδύναμο από τη σόδα. Οπότε, αν θελήσετε να αντικαταστήσετε τη σόδα με μπέικιν πάουντερ, υπολογίστε ότι για την ίδια διόγκωση της ζύμης θα χρειαστείτε σχεδόν την τριπλάσια ποσότητα.

Όταν χρησιμοποιείτε μαγειρική σόδα αντί μαγιάς σε κάποια ζύμη, υπολογίστε πως 1 κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα ισοδυναμεί με ένα φακελάκι μαγιά. Αν προτείνεται και μια πρέζα αλατιού θα πρέπει να την παραλείψετε γιατί η διττανθρακική σόδα εμπεριέχει αλάτι.
Σε περίπτωση που μια συνταγή ζητάει αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (φαρίνα) κι εσείς διαθέτετε ένα κοινό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε, προσθέτοντας για κάθε 500 γραμμάρια αλεύρι 1,5 κουταλίτσα του γλυκού μαγειρική σόδα μαζί με 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού ή 3,5 κουταλίτσες του γλυκού μπέικιν πάουντερ.

https://www.fnl-guide.com/gr/el/tips-n-tricks/backing-powder/

STOχASTIS είπε...

Ας μαθαίνουμε και τίποτις εδώ μέσα.

Επειδή στην συνταγή για Φανουρόπιτα είχα μπέικιν παουντερ μου δημιουργήθηκε η απορία τι μπορεί αντί αυτού να χρησιμοποιούσε η ... προγιαγιά μου.

Και τελικά βρήκα αυτό το πολύ κατατοπιστικό άρθρο 👇

Tips

Μπορεί το μπέικιν πάουντερ να είναι εύκολο στη χρήση, είναι όμως και πιο αδύναμο από τη σόδα. Οπότε, αν θελήσετε να αντικαταστήσετε τη σόδα με μπέικιν πάουντερ, υπολογίστε ότι για την ίδια διόγκωση της ζύμης θα χρειαστείτε σχεδόν την τριπλάσια ποσότητα.

Όταν χρησιμοποιείτε μαγειρική σόδα αντί μαγιάς σε κάποια ζύμη, υπολογίστε πως 1 κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα ισοδυναμεί με ένα φακελάκι μαγιά. Αν προτείνεται και μια πρέζα αλατιού θα πρέπει να την παραλείψετε γιατί η διττανθρακική σόδα εμπεριέχει αλάτι.
Σε περίπτωση που μια συνταγή ζητάει αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (φαρίνα) κι εσείς διαθέτετε ένα κοινό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε, προσθέτοντας για κάθε 500 γραμμάρια αλεύρι 1,5 κουταλίτσα του γλυκού μαγειρική σόδα μαζί με 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού ή 3,5 κουταλίτσες του γλυκού μπέικιν πάουντερ.

https://www.fnl-guide.com/gr/el/tips-n-tricks/backing-powder/